Slecht weer op je trouwdag? Het hoeft echt geen domper op de feestvreugde te zijn!

Als Belgische of Nederlandse bruid of bruidgecom check je de weersvoorspellingen in aanloop naar je huwelijksdag vast regelmatig ( elke dag minstens 10 keer!)? Je hebt waarschijnlijk ook geen zin in slecht weer op je trouwdag? Voor bruidsparen die schrik hebben dat ze te kampen zullen krijgen de regengoden of dat een benauwde hittegolf het verloop van hun mooiste dag zal verpesten, besloten we dit artikel te schrijven. En moest er inderdaad regen, sneeuw of een tropische warmte aangekondigd worden, volg dan onze 18 tips om met elke weersverwachting om te gaan.

Slecht weer op je trouwdag: REGEN

Luister… alles kan je plannen in aanloop naar je huwelijk. Bijna alles dan toch. Het weer, dat heb je niet in de hand. Niemand heeft het in de hand, dus laat los wat je niet kan veranderen en focus je op de dingen die er toe doen.

Slecht weer op je trouwdag?/ Photo credit: Five Fox’s Photography

Tips:

 • Sla een voorraad witte of transparante parapu’s in voor jezelf en de gasten. Laat de paraplu’s ergens klaarleggen zodat de gasten er eentje kunnen gebruiken. Die paraplu’s komen zeker van pas bij de fotoshoot en geven bovendien een extra dimensie aan je trouwfoto’s. Wat je in hemelsnaam moet aanvangen met al die paraplu’s na je huwelijk? Bied ze te koop aan in de verschillende ’trouwgroepen’ op Facebook. Of maak een profiel aan op Vinted en verkoop ze daar. Geloof me, er zijn heel wat bruiden die last minute nog op zoek zijn naar paraplu’s. In een mum van tijd ben je die van jou kwijt.
 • Jouw jurk, je pak en je schoenen kunnen en zullen naar alle waarschijnlijkheid nat worden. Neem er vrede mee. Vind je het echt niet prettig om in die omstandigheden huwelijksfoto’s te gaan maken? Pols dan bij je fotograaf of dit op een andere dag kan of doe het tussen twee regenbuien door.
 • Geef jij een tuinfeest? Voorzie dan zeker een tent. Je bespaart je heel wat gepieker en getob als je dit van in het begin van je to do-lijstje kan afvinken. Ben je op zoek naar nog meer tips voor de planning van je tuinfeest? Klik dan verder naar dit artikel: Trouwen in je eigen tuin? 6 tips voor de planning van de perfecte dag.
 • Maak een draaiboek op en bouw een stevige portie flexibiliteit in in het chronologisch verloop van de dag. Het is een goed idee om 30 minuten extra tijd voor elk outdoor onderdeel van de trouwdag te voorzien. Op die manier loopt de planning niet in het honderd als je bijvoorbeeld moet gaan schuilen voor een wolkbreuk.
Slecht weer op je trouwdag?/ Photo credit: Five Fox’s Photography
 • Nat weer is synoniem aan fris weer. Voorzie dus iets om je warm te houden. Een mooie stola of zelfs een (room-)wit truitje kunnen, zelfs voor de foto’s een toegevoegde waarde zijn. Als materiaal raden we je aan om voor een truitje in kasjmier te kiezen. Deze wol heeft fantastische temperatuurregelurende capaciteit en is echt de investering waard, in het bijzonder omdat je het na je trouwdag nog kan opdragen.

Slecht weer op je trouwdag: HITTE

Veel bruidsparen denken misschien dat trouwen in hartje zomer onder een stralende zon een droomscenario is, maar let op te warm weer kan ook een flinke tegenvaller zijn. De laatste jaren nemen de weerstations in onze contreien regelmatig tropische temperaturen van meer dan 35 graden Celsius waar, geen pretje als je een driedelig pak of een zware jurk draagt.

Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit: Jordan Voth

Tips:

 • Water, water en al de rest komt later. Zorg ervoor dat er liters fris water voor jezelf en je gasten beschikbaar zijn. Gehydrateerd zijn is het allerbelangrijkste. Let op met sterk alcoholische dranken en zware maaltijden.
 • Verschuif de fotoshoot naar later op de dag, wanneer de temperaturen dalen. Wist je trouwens dat het mooiste licht twee uur voor zonsondergang waar te nemen valt? Instagram en Pinterest staan bol van de golden hour shoots.
 • Plan de huwelijksceremonie in de late namiddag. Wanneer je voor een huwelijksdatum in het hartje van de zomer kiest, weet je dat de kans op een hittegolf er dik in zit. Vraag je af of het nodig is dat al de huwelijksgasten meegaan naar het stadhuis in de vroege ochtend of voormiddag. Keep it simple en kopieer de dagindeling van bruidsparen in Zuiderse landen. Daar trekt men na 17 uur naar de kerk of de huwelijksceremonie en kan het feest nadien- bij frissere temperaturen-, uit haar voegen barsten.
 • Blijf tussen 12 en 15 uur uit de zon! En smeer veel zonnecrème!
 • Wanneer je op zoek gaat naar je feestlocatie: Zijn er grote bomen die beschutting bieden? Een bosrijke omgeving is sowiezo een pak koeler. Is er een meertje of een riviertje waar het frisser aanvoelt? Kunnen de gasten tijdens de receptie schuilen onder een zonnewerende doek of afdak? Vraag ook zeker na of er airco aanwezig is in de feestzaal zelf, voor het geval het buiten echt niet uit te houden is.
Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit:Jordan Voth
 • Hou bij de zoektocht naar je bruidsjurk in je achterhoofd dat het heel warm zou kunnen zijn. De bruidegom voorziet best een extra hemd. Bruidjes kiezen op hun beurt voor een jurk in een lichte stof zoals zijde, chiffon of tule. Korsetten zijn misschien opnieuw razend populair, maar benemen je ook letterlijk de adem. Niet ideaal op een snikhete dag.
Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit: Jordan Voth
 • Leuk ideetje: voorzie voor elke gast een waaier voor tijdens de huwelijksceremonie. Of een flesje water. Of waterspray om hun gezicht en hals te benevelen. Een mooi hebbedingetje die je bovendien kan personaliseren met jullie initialen.

Slecht weer op je trouwdag: SNEEUW

Sneeuw op je trouwdag is eigenlijk het eenvoudigste op te lossen ‘slecht weer op je trouwdag-scenario’. Trouwfoto’s in de sneeuw hebben iets magisch. Wordt er sneeuw voorspeld op je trouwdag? Bereid je er dan grondig op voor met deze tips;

Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit: Amy Bluestar Photography

Tips:

 • Draag warme laarzen of schoenen met een antislipzool. Je wil niet meteen bij de eerste stap onderuit gaan.
 • Vraag je bruidsmeisje om een dikke jas of een deken bij de hand te houden tijdens de fotoshoot, zodat je je af en toe kan opwarmen. Kies voor een trouwjurk met lange mouwen wanneer je gaat shippen voor je droomjurk.
Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit: People Truelove Tellers
 • Koop een prachtige cape met kap of een bontjasje om te dragen tijdens de fotoshoot en om je te verplaatsen naar het stadhuis, de kerk, de ceremonieplaats of de feestlocatie. Wanten en oorwarmers zijn ook helemaal ingeburgerd en geven je foto’s een sympathieke look & feel. Een mooie stola of zelfs een (room-)wit truitje kunnen, zelfs voor de foto’s een toegevoegde waarde zijn. Als materiaal raden we je opnieuw aan om voor een truitje in kasjmier te kiezen. Deze wol heeft fantastische temperatuurregulerende capaciteiten.
Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit: Joel’s view Photography
 • Het is een goed idee om opnieuw extra tijd in te calculeren voor elk outdoor onderdeel van de trouwdag. Op die manier loopt de planning niet in het honderd als je bijvoorbeeld dubbel zoveel tijd nodig hebt om van punt a naar punt b te rijden.
 • Hou jezelf en je gasten warm. Draag je een lange jurk? Draag er een lichte legging onder, die je tijdens het dansfeest kan uittrekken wanneer je het te warm zou krijgen. Vindt de huwelijksceremonie in de open lucht plaats? Voorzie dan voor elke gast een dekentje. Lekker gezellig en warm.
Slecht weer op je trouwdag/ Photo credit: The Toths Photo & Film

We hopen dat je met deze tips het hoofd koel houdt als je slecht weer op je trouwdag zou hebben. Het allerbelangrijkste is dat je ‘ja‘ gaat zeggen aan de persoon waarvan je houdt. Al de rest is bijzaak! Wij duimen mee voor een heerlijke dag!

UP NEXT: Op zoek naar de ideale fotolocatie bij slecht weer? Klik dan hier voor het volgende artikel: Indoor fotolocatie gezocht: 7 tips!

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.