Een huwelijk met kerst spreekt steeds meer tot de verbeelding van toekomstige bruidsparen. Het is dan ook de ideale periode om wat extra sparkle en magie aan je trouwdag toe te voegen. Ben jij ook benieuwd hoe je je bruiloft omtovert tot een magische dag? Lees dan snel verder en ontdek onze 10 insider tips voor een onvergetelijke bruiloft in kerstthema.

1. Huwelijk met kerst: check the date!

In principe kan je in België niet trouwen op een feest- of zondag, maar bij een rondvraag merkten we wel dat er gemeentebesturen zijn die openstaan voor de vraag van koppels om op 24 december te trouwen. Hou er wel rekening mee dat de meeste gemeentelijke diensten die dag om 12 uur sluiten. Je moet dus bereid zijn om in de voormiddag te trouwen.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Wat de kerk betreft: trouwen op een feestdag is eigenlijk geen optie. We raden je toch aan om even te bellen naar je parochie. Never say never… toch?!

Nu, niet getreurd… algemeen wordt de periode van eind november tot eind december als een kerstperiode beschouwd, dus je hebt dagen zat om een huwelijk in kerstthema te plannen.

Trouwens, hoe kies je de perfecte trouwdatum? Vraag jij je dat ook af? Dan moet je zeker het artikel Hoe kies je de perfecte trouwdatum? 9 tips & tricks lezen

2. Decoratie voor je kersthuwelijk

Een groot voordeel van een huwelijk met kerst is dat alles al mooi versierd is. In het gemeentehuis staat er doorgaans een kerstboom en is er sfeervolle buitenverlichting. De kerk is doorgaans met scharlakenrood en gouden details opgesmukt. Trouwen jullie tijdens een persoonlijke huwelijksceremonie in een feestzaal?

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Dan ben je er zeker van dat alles mooi aangekleed zal zijn en spaar je een flinke duit uit op vlak van decoratie. Het bruidspaar in deze reportage hield er een heel traditioneel kleurenpalet op na: groen en rood. Daarnaast gebruikten ze ook traditionele materialen zoals hout, dennenappels, rode bessen en kersttakken.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

3. Een bruidsboeket in kerstthema

We kunnen ons indenken dat bruiden die met kerst trouwen heel wat minder keuzestress hebben dan bruiden die in een ander seizoen trouwen. Eenmaal je je kleurenpalet bepaald hebt, hoef je dat maar door te trekken in elk onderdeel van de planning. In het bruidsboeket zitten rode rozen, kersttakken, maretak of mistletoe en voor de moderne en heerlijk geurende toets: eucalyptus en spar.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Wist je trouwens dat uit de kluiten gewassen en bruidsboeketten heel trendy zijn? Ook kleurige boeketten doen het bijzonder goed. Je leest er alles over in het artikel Trendy bruidsboeketten in 2022.

4. Kerststukjes op tafel

Kerststukjes of kerstboeketjes in vaasjes zijn de ideale manier sfeermakers aan tafel. Vul de vaasjes met hulst en dennentakken, kaneelstokjes, rode besjes, dennenappels en amaryllis. Voor wat extra kleuraccenten kun je ook kiezen voor een roos of wat dacht je van de typische kerstster?

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Die vind je tegenwoordig ook in het wit en roze terug. Je bloemist heeft vast nog wel wat leuke suggesties voor een hip kerststuk met een bridal touch.

Ben je van plan om zelf de kerststukjes te maken of te kopen? Een heel mooie optie is dan om voor plantjes in een mooie pot te kiezen. Denk aan mini-kerstboompjes of alpenviooltjes. Je bent snel klaar met deze klus en heel veel plantjes op tafel hebben een heel mooi effect.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

5. Huwelijksbedankjes voor je gasten

Blijf in kersthema en kies cadeautjes die je gasten meteen associëren met kerst. Het bruidspaar in deze reportage koos voor mini-kerstboompjes. Fijn voor je gasten om tijdens de rest van de winter als herinnering aan jullie trouwdag in huis te hebben.

Smuk het boompje op met lampjes of kleine kerstversieringen en je hebt meteen een mooi decorstuk in huis. Nadien kan de boom in de tuin geplant worden en net als jullie huwelijk groeien.

Ben je toch nog op zoek naar andere huwelijksbedankjes? We hopen dat je dit artikel je op weg helpt: 20 originele huwelijksbedankjes.

6. Kerstmenu en kerststronk

Een kerstmenu? Daar zeggen we nooit nee tegen! Dankzij jullie trouwdag genieten je gasten twee keer van die typische kerstklassiekers. Het bruidspaar in de reportage vroeg aan de patissier om de typische kerststronk om te toveren tot een bruidstaart in winters kerstthema.

Mogen ook niet ontbreken op jullie huwelijk: warme chocolademelk, glühwein, veenbessen, kroketjes en kalkoen of gebraad.

7. Kerstsprookje als first look

Het grote voordeel van een huwelijk met kerst is dat de hele stad prachtig versierd en verlicht is. De woonplaats van het bruidspaar in deze reportage was niet alleen prachtig versierd met kerstbomen en pakjes. Overal verspreid in de stad hielden notenkrakers de wacht bij officiële gebrouwen en cultuurhuizen.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Het bruidspaar maakte hier gretig gebruik van en sprak af om hun first look op de imposante trappen van een sterrenhotel te plannen. Uiteraard onder het toeziend oog van een legertje notenkrakers.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Het resultaat is een sprookjesachtig decor en een trouwalbum dat een pareltje wordt.

huwelijk met kerst
huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic
Photo credit: Andrea Grizic

8. Trek het thema door op alle fronten

Begin met de huwelijksuitnodiging in kerstsfeer om je gasten een indruk te geven van wat ze kunnen verwachten op je trouwdag.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

En ja, je mag je gasten ook vragen een dress code te respecteren. Wat er nog in moet staan en hoe je de perfecte huwelijksuitnodiging opstelt, kom je via de vorige link te weten.

Wat moet je nog voorzien voor je huwelijksdag in kerstthema?

Photo credit: Andrea Grizic

Een seating plan en plaatsaanduiders, tafelnummers en naamkaartjes, een display waar je de huwelijksbedankjes plaatst, de ceremonie- of misboekjes, het gastenboek en eventuele richtingsaanwijzers.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

In de toiletruimte kan je dit thema doortrekken door gastendoekjes in ruitmotief of met kerstfiguren te voorzien. Ook kaarsjes, lichtjes, en kerstballen brengen sfeer. Vergeet ook zeker de heerlijk geurende handzeep en – lotion niet.

Photo credit: Andrea Grizic

9. Kerstmuziek à volonté

Bij een huwelijk met kerst verwacht je kerstmuziek en het aanbod gaat echt veel verder dan ‘Jingle bells’. Denk aan klassiekers van Nat King Cole, Frank Sinatra, Dean Martin en Elvis. Deze sfeermuziek is ideaal tijdens de receptie, de lunch of het diner. Doen het ook altijd goed: Adèle, Andrea Boccelli, Michael Bublé en natuurlijk de kersthit bij uitstek: All I want for Christmas van Mariah Carey. Al wordt Mariah dit jaar van de troon gestoten door Brenda Lee die wereldwijd de hitlijsten bestormd met ‘Rockin’ around the Christmas Tree’ uit 1985.

10. Maak een magische wandeling

Koppels die het geluk hebben om te trouwen terwijl er een dik sneeuwtapijt ligt, kunnen- lekker warm ingeduffeld-, een sleeritje maken. Ook die setting levert onweerstaanbaar mooie foto’s op. Is er echter geen sneeuw op je trouwdag?

Photo credit: Andrea Grizic

Maak dan een magische wandeling en trek erop uit om de stad te ontdekken en foto’s trekken bij de meest Instagramwaardige plekjes.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

Vraag gerust je vrienden, getuigen of andere familieleden mee. Pret gegarandeerd.

huwelijk met kerst
Photo credit: Andrea Grizic

En jij? Zou jij een huwelijk met kerst overwegen of verkies je een ander seizoen? Fijne feestdagen allemaal! <3

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.