Haute couture trouwjurken: wij spotten de upcoming trends voor dit najaar!

Wanneer wij ‘haute couture trouwjurken uit Parijs’ horen, zijn we er als de kippen bij om de fashion shows front row mee te pikken. De Paris Haute Couture week vond begin juli plaats en centraal stond de herfst-en wintercollectie van 2022-2023. Gevestigde huizen zoals Chanel, Giorgio Armani Privéé en Dior showden er hun visie op wat de komende maanden en vogue zal zijn. Onze aandacht gaat in dit artikel voornamelijk uit naar wereldberoemde modehuizen. Een overzicht:

Wat is Haute Couture eigenlijk?

Wanneer we het hebben over ‘haute couture trouwjurken’ is het belangrijk om te begrijpen waar deze beschrijving precies op slaat. Eerst en vooral: wat is Haute Couture? Een selecte groep modehuizen presenteert haar tweejaarlijkse couturecollectie, een lijn die zich van de gebruikelijk prêt-à-porter onderscheidt door de techniciteit van de kleren. Artisanale technieken, nieuwe technologieën, doorgedreven vakmanschap én grotendeels handgemaakte creaties zijn het uitgangpunt: dit om je een idee te geven waarom het prijskaartje van de gemiddelde couturejurk boven de €10,000 euro klimt.

1. Jean Paul Gaultier

Met andere woorden: Haute Couture is het neusje van de zalm in de modewereld. Dat is ook de reden waarom veel designers aan het einde van de show de naaisters uit het atelier meetronen op de catwalk. Per slot van rekening zijn zij de echte tovenaars, die de gekste ideeën van de ontwerpers tot leven brengen.

Soms krijgen ze een prominente plaats toegewezen tijdens de show, zoals dat bij de presentatie van de Jean Paul Gaultier-collectie het geval was. Wonder boy Olivier Rousteing, die nu aan het creatieve roer staat, zette een collectie neer die een ode was aan de topstukken uit Gaultiers’ carrière. Het naaiatelier keek tijdens de fashion show toe vanaf de mezzanine en ik kan je garanderen dat het een feestje boordevol verrassingen was.

haute couture trouwjurken
Haute couture trouwjurken| Photo credit: Jean Paul Gaultier
haute couture trouwjurken van Jean Paul Gaultier door Olivier Rousteing
Haute couture trouwjurken| Photo credit: Jean Paul Gaultier

Om te beginnen opende Rousteing de show met menswear(!), een knipoog was naar Gaultiers’ tattoo collectie van 1994 en die hij als een lofzang voor diversiteit bestempelt. Rousteing is jarenlang een grote fan van Jean Paul Gaultier himself geweest en dus werden we getrakteerd op behoorlijk wat persoonlijke snapshots uit zijn kindertijd.

haute couture trouwjurken van Jean Paul Gaultier door Olivier Rousteing
Haute couture trouwjurken| Photo credit: Jean Paul Gaultier

Zo herinnert hij zich zijn vader die Gaultier’s iconische Le Mâle parfum in tinnen blik aanbrengt. Of superster Madonna die een ophefmakende outfit draagt waaruit haar tepels ontsnappen tijdens het amfAR gala van 1992. “Dat kunnen we vandaag niet meer maken!“, gaf Rousteing aan het einde van de show toe, maar een trompe l’oeil van ontblote borsten kan natuurlijk( nog?) wel. Kim Kardashian die front row zat met dochtertje North droeg bijvoorbeeld zelf een dergelijk exemplaar. En herinneren jullie je nog de puntbeha’s die Madonna tijdens haar optredens introduceerde? Wij verwedden onze trouwringen erop dat we in de prêt-à-porter bruidscollecties van andere bruidsmerken ( iets minder geprononceerde?) dupes zullen zien opduiken.

Trouwens als jij benieuwd ben naar de bruidsmodetrends voor 2023, klik dan snel op de link om naar het volgende artikel te gaan.

haute couture trouwjurken van Jean Paul Gaultier door Olivier Rousteing
Haute couture trouwjurken| Photo credit: Jean Paul Gaultier

“Jean Paul Gaultier was voor op zijn tijd toen hij over vrijheid van meningsuiting sprak. Vandaag spreken we over inclusiviteit en diversiteit, we spreken over genderneutraliteit en het doorbreken van bepaalde patronen. Het is duidelijk dat Jean Paul de eerste was die het op modevlak deed.”, aldus ontwerper Olivier Rousteing.

Oh, en wat de bruidsjurken betreft: het zijn misschien niet de meest draagbare versies, maar wel hartverwarmende. <3

Hieronder kan je de volledige haute couture show van Maison Jean Paul Gaultier bekijken:

2. DIOR

Maria Grazia Chiuri mag zoals steeds de spits afbijten en doet dat met verve. De ontwerpster stelt een collectie voor waarin De levensboom centraal staat, naar het werk van de Oekraïense kunstenares Olesia Trofymenko, en is het uitgangspunt voor de Dior herfst-winter 2022-2023 haute couture-collectie. Schilderwerk en borduursels geven een emotionele lading aan dit beeld dat symbool staat voor verschillende culturen en mythologieën uit verre oorden.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Dior

De ontwerpster breidt daarnaast voort op het Griekse thema van de afgelopen seizoen, met vloeiende japonnen in neutrale tinten. En hoewel er dit keer geen uitgesproken trouwjurk voorgesteld werd, doken er in de collectie heel wat jurken op die niet zouden misstaan voor een bruid. Dior zou Dior niet zijn zonder elegante en transparante silhouetten, maar wat ons nog het meeste opviel: de brede (pof-)mouwen, het borduur- en smokwerk.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Dior

Bekijk de volledige video van de Dior Haute Couture show hier:

3. CHANEL

Ontwerpster Virginie Viard duikt met haar nieuwe collectie in het verleden van het Franse modehuis. De aesthetics van de jaren ’30- in het bijzonder de Mademoiselle Chanel stukken die in die periode ontworpen zijn, speelden een belangrijke rol in deze collectie en dat merkten we aan de afgeronde schouders, de geometrische patronen in zwart/ wit contrast en het typische Chanel tweed.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Chanel

Afsluiter van de show is – hoe kan het ook anders-, de bruidsjurk gedragen door Nederlands topmodel Jill Kortleve. Zij droeg een witte strapless jurk, gecombineerd werd met een lange sjaal om haar schouders te bedekken.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Chanel

Een ideetje voor alle bruidjes die in de koudere herfst- en wintermaanden trouwen. Mocht ook niet ontbreken: de fashionable strik in het haar van de bruid.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Chanel

Bekijk de volledige video van de Chanel Haute Couture show hier:

4. BALENCIAGA

Deze couturecollectie is een historisch punt in de geschiedenis van modehuis Balenciaga. Het was immers 52 jaar geleden dat het Franse merk een couturecollectie presenteerde. Deze indrukwekkende comeback moest dan ook plaatsvinden op de Parijse Avenue Georges V, het adres waar ook de historische salons van Cristóbal Balenciaga plaatsvonden en ging gepaard met de opening van hun haute couture flagship store. Demna Gvasalia, artistiek directeur van het luxehuis, wilde echter geen kopie creëren van zijn illustere voorganger, maar koos voor een terugkeer naar couture verankerd in de wereld vandaag.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Balenciaga

Op de catwalk zien we genderneutrale silhouetten en monochrome looks. We moeten het hem nageven: designer Demna is vernieuwend. Opvallend detail: als accessoire droegen de modellen draagbare radio van Bose. De hand van Cristóbal Balenciaga is zichtbaar in het architecturale lijnenspel, de oversized pasvormen en de fifties avondjurken, gedragen door celebrities als Kim Kardashian, Nicole Kidman, Dua Lipa en Naomi Campell.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Balenciaga

De presentatie was zeker spannend en de gekozen muziek droeg hiertoe bij. Al vonden we het na verloop van tijd storend. Een beetje sinister ook, in het bijzonder bij het zien van de ‘anonieme’ looks, waarbij je niet wist wie achter het gezichtsmasker schuil ging. Een vreemde gewaarwording, als je het ons vraagt. En de trouwjurk? Wel, die was zó stevig uit de kluiten gewassen dat het model net niet door de kamer rolde. Het handwerk waarmee het vervaardigd was konden we zeker appreciëren, de zoom aan de achterkant van de jurk was niet correct afgewerkt en dat zie je in de video hieronder. Een onvergefelijke fout in haute couture, lijkt ons.

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Balenciaga

Bekijk de volledige video van de Balenciaga Haute Couture show hier:

5. SCHIAPARELLI

Net als Elsa Schiaparelli in de jaren dertig, injecteert designer Daniel Roseberry een dosis fun in zijn couture-ontwerpen. Zijn excentrieke stukken werden al gesmaakt door sterren als Gaga en influencers zoals Chiara Ferragni, en dat zal met de collectie voor volgend seizoen niet anders zijn. Voor winter 2022-2023 bracht Roseberry een eerbetoon aan de eerste collectie die Christian Lacroix in de jaren ’80 voor het modehuis maakte. Eerder dit jaar had Roseberry een ontmoeting met Lacroix himself, wat ‘zeer inspirerend’ was gebleken:

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Schiaparelli

“We spraken over kleur, we spraken ook over volume. Lacroix’ geboortestad Arles kwam ter sprake en hij associeerde dat met zwarte stieren, witte paarden en de gouden zonneschijn, en dat bleef hangen. Voor Lacroix was het waarschijnlijk een informeel gesprek, maar voor mij was het een keerpunt in mijn ontwerpcarrière. Ik wilde een collectie maken die me terug catapulteerde naar de fashion waar ik jaren geleden mijn hart aan had verloren en die in zekere zin voor de toenmalige periode, zeer naïef leek.”

Haute couture trouwjurken| Photo credit: Schiaparelli

Het resultaat is een lofzang aan Christian Lacxroix’ euforische collectie uit 1987 met gepofte silhouetten, korsetten, romantiek, Matador-jasjes en hoeden, barokke details en de trompe-l’oeil- een detail door Salvador Dalí himself voor Schiaparelli ontworpen en dat het merk zo typeert. Eighties nostalgie doet het bijzonder goed tegenwoordig. “Een voorbeeld hiervan is het succes van Kate Bush’s song Running up that hill uit 1985 dat opnieuw in de hitlijsten opduikt.”, aldus Roseberry. De bruidsjurk is- hoe kan het ook anders- een grotendeels gepofte eighties jurk met kralen en parels.

Bekijk de volledige video van de Schiaparelli couture show hier:

Zijn jullie benieuwd naar alles wat we gedaan hebben in Parijs tijdens Haute Couture Week? Op onze Instragrampagina kan je al onze avonturen in de highlights opnieuw beleven en kijk je een glimp van hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.