Zon en hitte op je trouwdag: be careful what you wish for!

Zon en hitte op je trouwdag… zo ga je ermee om. Als Belgische of Nederlandse bruid of bruidegom check je de weersvoorspellingen in aanloop naar je huwelijksdag vast regelmatig( elke dag minstens 10 keer!)? Veel bruidsparen denken dat trouwen in hartje zomer onder een stralende zon een droomscenario is, maar let op… té warm weer kan ook een flinke tegenvaller zijn. De laatste jaren nemen de weerstations in onze contreien regelmatig tropische temperaturen van meer dan 35 graden Celsius waar, geen pretje als je een driedelig pak of een zware jurk draagt.

Daarom besloten we dit artikel te schrijven boordevol tips om zon en hitte op je trouwdag het hoofd te bieden.

1. Zon en hitte op je trouwdag: tips voor een koele ceremonie

1.Keep it simple en kopieer de dagindeling van bruidsparen in zuiderse landen. Daar trekt men na 17 uur naar het stadhuis, de kerk of de huwelijksceremonie en kan het feest nadien( lees: bij frissere temperaturen), helemaal uit haar voegen barsten

Zon en hitte op je trouwdag in het bos waarbij een blonde bruid in witte lange jurk en bruidegom in lichtblauw pak met witte sneakers zijn pas getrouwd en lopen door het gangpad in het bos.
Photo credit: India Earl

2. Blijf tussen 12 en 15 uur uit de zon! En smeer veel zonnecrème om je huid te beschermen.

3. Plan de huwelijksceremonie in de late namiddag. Wanneer je voor een huwelijksdatum in het hartje van de zomer kiest, weet je dat de kans op een hittegolf er dik in zit. Vraag je af of het nodig is dat al de huwelijksgasten meegaan naar het stadhuis in de vroege ochtend of voormiddag en beperk het aantal gasten eventueel tot een minimum.

Zon en hitte op je trouwdag in het bos waarbij een blonde bruid in witte lange jurk en bruidegom in lichtblauw pak met witte sneakers tegenover elkaar staan om elkaar het jawoord te geven.
Photo credit: India Earl

4. Wanneer je op zoek gaat naar je feestlocatie: Zijn er grote bomen die beschutting bieden? Een bosrijke omgeving is sowieso een pak koeler dan een druk stadscentrum of open vlakte. Is er een meertje of een riviertje waar het frisser aanvoelt? Kunnen de gasten tijdens de receptie schuilen onder een zonwerend doek of afdak? Vraag ook zeker na of er airco aanwezig is in de feestzaal zelf, voor het geval het buiten echt niet uit te houden is.

Zon en hitte op je trouwdag in het bos waarbij een blonde bruid in witte lange jurk en bruidegom in lichtblauw pak met witte sneakers pas getrouwd zijn en omringd door witte, kleine bloemen poseren voor de foto.
Photo credit: India Earl

5. Trouwen jullie in een tent of serre? Informeer dan naar mobiele airconditioning. Koelt de ruimte nog niet af? Plaats dan een met ijs gevulde kom voor het toestel. Wanneer het ijs begint te smelten zal de temperatuur in de kamer dalen.

Bij zon en hitte op je trouwdag is het fijn schuilen onder een tent met houten tafels en stoelen en oranjekleurige bloemen.
Photo credit: India Earl

2. Zon en hitte op je trouwdag: tips voor een verfrissende receptie

1.Water, water en al de rest komt later. Zorg ervoor dat er liters fris water voor jezelf en je gasten beschikbaar zijn. Gehydrateerd zijn én blijven is het allerbelangrijkste tijdens een hittegolf.

Photo credit: India Earl

2. Let op met sterk alcoholische dranken en zware maaltijden, die beperk je best zoveel mogelijk. Misschien kan je de catering vragen om een gekoelde watermeloen, komkommers en veel tomaten te voorzien? Het verfrissende effect van deze producten is alom bekend.

Zon en hitte op je trouwdag vragen om een twee bruidstaarten met een lichte vulling en versierd met een caketopper en gipskruid en andere bloemen.
Photo credit: India Earl

3. Heb je nog de kans om contact op te nemen met de taartenbakster? Vraag hem/ haar dan om de vulling van chocolade, mokka en botercrème van de bruidstaart te vervangen door een lichte slagroomvulling met fris fruit zoals aardbeien, frambozen, kersen en citroen.

4. Laat die ijsjes maar komen!

3. Zon en hitte op je trouwdag: tips voor een koele ceremonie

1.Verschuif de photo shoot naar later op de dag wanneer de temperaturen beginnen te dalen. Wist je trouwens dat het mooiste licht twee uur voor zonsondergang waar te nemen valt? Instagram en Pinterest staan bol van de golden hour shoots.

Bij zon en hitte op je trouwdag trekt een bruidspaar naar een koele waterplas waarbij een blonde bruid in witte lange jurk en bruidegom in lichtblauw pak hand in hand naar de zonsondergang kijken.
Photo credit: India Earl

2. Ga foto’s trekken aan het water of in het bos, daar is de warmte beter te verdragen. Ook een optie: maak er een indoor fotoreportage van en trek naar een museum. Think aircoooo! Weet je niet goed welke plekken in aanmerking komen voor een indoor fotoreportage? Volg dan de link naar het artikel over indoor fotolocatie voor je huwelijksfoto’s.

Bij zon en hitte op je trouwdag trekt een bruidspaar naar een koele waterplas waarbij een blonde bruid in witte lange jurk en bruidegom in lichtblauw pak met witte sneakers hand in hand naar de zonsondergang kijken terwijl ze op een witte loopbrug over het water staan.
Photo credit: India Earl

4. Zon en hitte op je trouwdag: tips voor een koele bruid

 1. Hou bij de zoektocht naar je bruidsjurk in je achterhoofd dat het op jullie huwelijksdatum heel warm zou kunnen zijn.
 2. Bruidjes kiezen best voor een jurk in een lichte stof zoals chiffon, katoen of linnen. Korsetten zijn misschien opnieuw razend populair, maar benemen je ook letterlijk de adem. Niet ideaal op een snikhete dag.
 3. Lap de etiquette aan je laars en laat die satijnzachte panty voor een andere gelegenheid en kies ook voor comfortabel ondergoed.
 4. Wondertrucje: Bestuif je benen en voeten met talkpoeder. Dit doet echt wonderen en voorkomt dat je gaat zweten.
 5. Weet je met jezelf geen blijf tijdens de trouwdag en speelt die zware trouwjurk je parten? Houd je polsen en voeten onder ijskoud water voordat je de deur uitgaat. Door het koude water krijg je het gevoel dat je lichaam heel snel afkoelt en zal je het buiten( opnieuw) net iets langer kunnen volhouden.
Photo credit: India Earl
 • Extra tip: Plaats je dagcrème in de koelkast. Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar zet al je crèmes en maskertjes in de frigo. Zo kan je je lichaam de nodige verkoeling geven én blijft je huid voldoende gehydrateerd.

5. Zon en hitte op je trouwdag: tips voor de bruidegom

 1. Om goed voorbereid te zijn op warm weer, is het een goed idee om een tweede overhemd mee te nemen. Mocht het echt te warm worden, dan kun je je even omkleden.
 2. Draag katoenen kousen, die hebben een verkoelend effect.
 3. Neem je zonnebril mee en smeer je goed in met zonnebrandcrème.
Zon en hitte op je trouwdag vragen om linnen pakken voor de best men en bruidegom in lichtblauw pak en witte sneakers terwijl ze netjes poseren op een rij in het bos, waarbij de vijf andere mannen een beige linnen pak met lichtblauwe das dragen.
Photo credit: India Earl
 • Extra tip: Kies voor een linnen pak, zodat je de warmte gemakkelijker kan verdragen.
Photo credit: India Earl

6. Zon en hitte op je trouwdag: hou je gasten koel

 1. Leuk ideetje: voorzie voor elke gast een waaier tijdens de huwelijksceremonie. Of een flesje water. Of waterspray om hun gezicht en hals te benevelen. Dit zijn zeer welkome attenties, die je bovendien kan personaliseren met jullie initialen en waarvan je een mooie goodie bag maakt.
 2. Hebbedingetjes op het toilet: je gasten zullen heel blij zijn als je wegwerpwashandjes en deo voorziet in de toiletruimtes. Het kan deugd doen om even iets fris over je gezicht en hals te halen.
Photo credit: India Earl
 • Extra tip: Is waterpret voor de allerkleinsten iets waarvoor jullie openstaan op jullie trouwdag? Als je kinderen verwacht op je trouwfeest en er is een hittegolf op komst, overweeg dan om het kinderhoekje met spelletjes, kleurboeken en kleurpotloden te vervangen door een ploeterbadje. Een grote parasol boven het badje en de kids zijn urenlang zoet. Vergeet zeker de ouders niet in te lichten dat ze zwemkledij moeten meenemen voor hun kapoenen.
Photo credit: India Earl

Heb jij nog andere nuttige tips om het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf? Laat je reacties achter in de comments. Je maakt er vast heel veel bruidsparen heel blij mee.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.