Rome- Herfst/ Winter 2020-2021

In de presentatie van een Haute Couture collectie merken we altijd wel een aantal silhouetten op die zich perfect lenen voor een toekomstige bruid. Naast de obligate trouwjurk die aan het einde van het defilé geshowd wordt, zitten er in de collectie vaak stukken in lichte kleuren en in schakeringen van wit en ecru.

Ontwerper Pierpaolo Piccioli overtreft voor de Haute Couture herfst-winter 2020-2021 van Maison Valentino echter alle verwachtingen. Niet alleen reduceert hij zijn collectie voor komend seizoen tot slechts vijftien looks, ze kunnen stuk voor stuk als bruidsjurk dienst doen. Bovendien slaat hij de collectie van landgenote Maria Grazia Chiuri van Dior met zijn reuzenjurken tot moes.

Tijdens de Parijse modeweek, begin juli van dit jaar, stelde Dior een miniatuurcollectie voor. Het modehuis verwijst naar haar verleden en in bijzonder naar het interbellum toen stoffen te duur waren en samples in de ateliers van Dior op poppenmaat gemaakt werden. Toeval of niet, Valentino stelde tijdens de Parijse modeweek helemaal niets voor en stuurde enkel een uitnodiging uit voor zijn show, die een kleine maand later zou plaatsvinden en vanuit de Cinecittà Studios in Rome uitgezonden zou worden. Toen de show live ging, bleken zijn modellen reuzen te zijn. Of het een tegenreactie is op de collectie van Dior of niet: over Valentino’s Of Grace and Light- collectie werd zonder twijfel het meest gesproken.

De filosofie achter de collectie

Pierpaolo Piccioli creëert  een droom en presenteert in samenwerking met Nick Knight- een autoriteit op vlak van spectaculaire lichtshows-, vijftien silhouetten die acrobatisch dansen naast evenveel modellen die op zwevende platforms verankerd zijn. We krijgen close ups van de collectie te zien, wat een welkome afwisseling is in vergelijking met andere presentaties.

Bekijk de volledige show opnieuw via bovenstaande link.

In tijden van nood en recessie wijst de ontwerper ons op het belang van menselijke waarden. Die zullen tot onze wedergeboorte en heropstanding leiden. Een gedachtegoed dat hij ontleent aan de Italiaanse Renaissanceperiode en die ook de keuze voor een volledig witte collectie motiveert. Een kleur die door de eeuwen heen met ‘nieuw leven’ en een ‘nieuw begin’ geassocieerd wordt. Met zijn show wil hij twee werelden verbinden en bovenal zijn designs centraal stellen. “Een kledingstuk op zich zegt niets, ze worden volgens de ontwerpen pas tot leven gewekt door de persoon die ze draagt.”, aldus Piccioli.

De collectie

Toekomstige bruidjes die de Valentino look & feel willen vertalen naar hun bruidsoutfit integreren de volgende elementen bij de keuze van hun bruidsjurk:

  • Vergeet minimalisme, zoek een jurk die pure romantiek uitstraalt. Je wil er op je grote dag sprookjesachtig uitzien.
  • De rok van je jurk is volumineus.
  • Stoffen: wilde zijde, chiffon en tule.
  • Details: ruches, veren, faux fur en zilverkleurige accenten.
  • 3d-bloemen: er zijn geen applicaties op de jurk zelf te bespeuren, maar wel als haaraccessoire.
  • Mouwen: de eighties mouwen zijn uitdrukkelijk aanwezig en dat is iets wat we ook in street wear en prêt-à-porter collecties zien opduiken.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.