The rules for marriage door Ellen Fein en Sherrie Schneider

Voor onze Valentijnsspecial gingen we op zoek naar de succesformule voor het perfecte huwelijk. En bij wie anders konden we aankloppen dan het dating bestsellers schrijversduo uit de nillies? In 1995 publiceren Ellen Fein en Sherrie Schneider hun eerste boek The Rules. Het is een handboek met do’s and dont’s voor singles, die op zoek zijn naar echte liefde. Een zoektocht ook naar een echte gentleman, die je op gepaste wijze het hof maakt en op een mooie dag op een knie jouw hand vraagt. Dit is volgens de auteurs enkel mogelijk wanneer je je low profile gedraagt en de man het werk laat doen. Jagen zit immers in zijn bloed. De succesformule bestaat erin dat je jezelf niet te snel gewonnen geeft en hard to get bent….Ideetjes die recht uit de fifties geplukt zijn of schuilt er toch een grond van waarheid in de boeken van Ellen en Sherrie? Voor wie verder leest, hieronder vind je een controversiële theorie. Zelfs voor 2021…

De bestseller van Sherrie en Ellen ging vlotjes over de toonbank.

Ontdek het geheim van Amal Clooney, Kate en Megan Markle, …

Het boek werd een bestseller en ontketende een ware revolutie in datingland. Het stond centraal in een aflevering van de razend populaire televisieserie Sex And The City en ook talkshow queen Oprah nodigde de auteurs meer dan eens uit in haar studio om vrouwen opnieuw op te voeden wanneer het aankwam op het strikken van hun prins op het witte paard. Geruchten doen de ronde dat ook Amal Clooney, Kate Middleton en Megan Markle echte Rules-girls zijn. Zij pasten de datingtechnieken toe en deden hun nu halve trouwboek letterlijk overstag gaan.

Ook voor Sherrie en Ellen bleef het succes niet uit: The Rules werd in verschillende talen vertaald en ging wereldwijd vlotjes over de toonbank. Met de komst van sociale media, kreeg het originele boek een grondige opfrisbeurt en volgde er ook een nieuw naslagwerk The Rules for Marriage.  Wanneer je eenmaal je het hart van jouw crush veroverd hebt en als die fonkelende ring rond je vinger zit, dan wil je natuurlijk dat het huwelijk bestand is tegen de tand des tijds en het oorspronkelijk topteam een perfecte match blijft.

Ik las The Rules en moesten bekennen dat die ouderwetse datingtips steek hielden. Benieuwd naar die magische regels voor het perfecte huwelijk, boekte ik een vliegticket en vloog naar New York- voor de coronapandemie uiteraard-, voor een diepgaand interview met auteur Sherrie Schneider. Die fluisterde me de 10 belangrijkste regels( van de 47!!!) voor een happily ever after in.

Warning: het artikel hieronder is geen leesvoer voor die hard feministen!!!

Regel #1: Relax tijdens de verloving en de bruiloft

Wij geloven dat wanneer je eenmaal verloofd bent, het huwelijk binnen het jaar dient plaats te vinden. Begint je prince charming te talmen en de datum voor zich uit te schuiven? Bedenk dan eens of het niet beter is dat je alles afblaast en hem de ring teruggeeft?!

Over de huwelijksplanning: accepteer dat dit mannen doorgaans stoïcijns koud laat en dat dát bovendien helemaal OK is. De meeste vrouwen worden redelijk hysterisch wanneer ze aan de planning van hun mooiste dag beginnen. Er zijn ook zoveel details waarmee rekening gehouden moet worden! Zoveel druk die op je schouders rust en zoveel goedbedoelde, maar overbodige meningen van vrienden, familie en kennissen waarmee rekening gehouden moet worden.

Probeer onder elk beding rustig te blijven. Als je jezelf als een diva of perfectionniste gedraagt, zal je iedereen rondom jezelf tot waanzin drijven, jouw verloofde incluis! Relax! Laat je niet beïnvloeden door plaatjes van perfecte huwelijken uit Hollywood of op sociale media. Je staat op het punt om met de man van je dromen in het huwelijksbootje te stappen. Jullie bruiloft is slechts één luttele dag uit jullie leven samen. So what als de bloemen meer blush dan roze zijn? So what als de fotograaf al geboekt is en je genoegen moet nemen met je tweede keuze? Ga je al die details je mooiste dag laten ruïneren?! Niet dus!

Regel #2: Blijf voor ALTIJD een CUAO

In ons eerste boek lanceerden we het idee dat elke vrouw zich als een CUAO (Creature Unlike Any Other) zou moeten gedragen. Dit komt erop neer dat je jezelf aanvaard en blaakt van zelfvertrouwen. Er loopt maar een enkel exemplaar zoals jij op deze wereldbol rond. Kortom, je bent uniek. Gedraag je dan ook met waardigheid en respecteer jezelf. Wanneer je eenmaal getrouwd bent, moet je overtuigd blijven van deze stelling.

Concreet komt het hier op neer: vertrouw erop dat je man van je houdt en jouw apprecieert, en dat ook jij een succesvol en gelukkig huwelijk kan hebben. Een aantal voorbeelden: blijf positief, lach, wees iemand waarbij het aangenaam vertoeven is en blijf altijd een beetje mysterieus.

Negatieve ervaringen relativeer je en je gelooft dat goede dingen goede mensen overkomen. Daarom maak je er ook een punt van om een goede ziel te zijn.

In de huidige maatschappij werken de meeste vrouwen, maar jouw gezin komt op de eerste plaats. Na het werk ga je naar huis en thuis vergeet je je werk he-le-maal! Je bent op niemand jaloers en je maakt geen mug van een olifant. Jouw man mag gerust met een andere vrouw spreken of haar aantrekkelijk vinden. Jij hebt immers de touwtjes stevig in handen en weet dat hij jou op een voetstuk plaatst.

Regel #3: Verzorg jezelf

Draai en keer het hoe je wil, maar als je man je mee uitgevraagd heeft en jouw versierd heeft, dan was hij gecharmeerd door je looks en vond hij je mooi. Heel mooi zelfs! Mannen zijn visueel ingesteld. De stakkers kunnen er echt niets aan doen, zij zijn biologisch zo geprogrammeerd.

Het feit dat je nu getrouwd bent, wil niet zeggen dat je je moet laten gaan. Je man is niet op zoek naar een barbiepop, maar een warme, liefhebbende partner die er leuk uitziet. Je hoeft dus echt niet te investeren in nepwimpers, gelnagels, extensions en botox. MAAR, dit doe je dus vanaf nu wel altijd: je bent gewassen, ordelijk, verantwoordelijk en lief. Voor hij thuiskomt haal je een kam door je haar, spuit je een vleugje parfum op je polsen en in je nek. Met een laagje lipgloss houdt je sexappeal up to date.

Loop niet de hele dag rond in oversize joggingbroeken en vettig haar. Sport om je fit te blijven voelen en draag kleding die jouw figuurtype flatteert. Lange oorbellen benadrukken je vrouwelijkheid. Draag je haar daarom ook lang, al is kort haar gemakkelijker in onderhoud. Grijs haar verf je ASAP bij! Je kan niet naar de kapper? Dan koop je een pot in de drogisterij. Benen, oksels, wenkbrauwen en bikinilijn zijn netjes onderhouden. No excuses! Onthoud dat wanneer je je goed voelt, je dit ook uitstraalt. Doe jezelf dus een plezier en verzorg jezelf!

Regel #4: Blijf een individu   

Sommige vrouwen werpen zich aan de voeten van hun man en laten heel wat dingen- wat hun oorspronkelijk interessant maakte-, vallen na hun huwelijk. Ze verliezen interesse in hun carrière of stoppen helemaal met werken. Anderen zien hun familie en/ of vrienden dan weer veel minder en laten hun hobby’s en sportactiviteiten varen. Dit is een grote fout en bovendien raken mannen verveeld wanneer hun echtgenote al haar aandacht op hen vestigt. Gelukkig getrouwd zijn, vraagt een gezond evenwicht tussen afhankelijkheid en individualiteit.

Regel #5: Wees een TOPTEAM

Als vervolg op regel #4… vanaf nu denk je als een koppel en doe je niet enkel je eigen zin. Voor je beslissingen neemt, neem je zijn mening en gevoelens altijd in overweging. Dit wil niet zeggen dat je hem toestemming moet vragen, maar het is simpelweg aardig om hem het gevoel te geven dat hij ertoe doet en je hem echt als je wederhelft behandeld. Kleine acties maken een groot verschil. Concreet:

  • Voor je een date met je BFF’s plant, vraag je hem of hij op dat moment toevallig geen speciale plannen met jou of met het gezin had.
  • Zorg ervoor dat je elke dag minstens 20 minuten quality time met elkaar doorbrengt en niet naast elkaar gaat leven. Eet samen, spreek af voor een kop koffie of knuffel elkaar fijn tot moes.
  • Vanaf nu ga je samen naar feestjes of…  helemaal niet!
  • Vraag jouw echtgenoot zijn mening als je uitgaves doet, die op jullie beiden betrekking hebben. Ja, ook als je je een nieuw dekbed in de IKEA wil aanschaffen.

En zo kan ik nog even doorgaan. Het idee dat achter deze regel schuilt is de leuze: all for one and one for all!

Regel #6: Gun hem vijftien minuutjes alleen wanneer hij thuis komt

Mannen hebben doorgaans ademruimte nodig om te bekomen van een werkdag. Wanneer hij dus terug thuis komt, ren je niet naar de deur om hem te bombarderen met vragen, problemen en/ of huishoudelijke taken. Hij zal zich overvallen voelen en het gevoel hebben dat hij opnieuw samenwoont met zijn moeder. Geef hem een snelle kus en laat hem dan even uitblazen, tenzij er een ernstige situatie, zoals een ziek , gem oeid is. Laat hem iets comfortabel aantrekken, de post doornemen, een drankje nemen, met de hond stoeien of 15 minuutjes op de sofa liggen. Geloof me, hij zal je uit zichzelf komen opzoeken.

Regel #6: Ruil zijn cadeautjes (bijna) nooit in

Ze zullen het nooit toegeven, maar mannen zullen gekwetst zijn en zich minder man voelen als je de attenties van hun liefde inruilt, enkel en alleen omdat jij iets anders zou gekozen hebben. Als ‘het’ past, dan ruil je het niet in en draag je het ook om hem te plezieren. Het feit dat het cadeautje ‘best wel ok is’, maar niet helemaal de vorm, het design, de kleur heeft, die jouw voorkeur wegdraagt, is geen excuus om het in te ruilen. Wanneer hij je vraagt wat je graag zou willen, mag je hem natuurlijk een subtiele hint geven. 🙂

Regel #7: Hij mag ALTIJD klagen over zijn familie. Jij NOOIT!

Jij mag je partner uitkiezen, je schoonfamilie kiezen behoort helaas niet tot de opties. Sommige vrouwen zijn gezegend met een fantastische schoonfamilie, die hen met open armen in hun gezin ontvangt. Anderen hebben minder geluk en worden de duivel aangedaan door schoonmama en -papa en/ of aanverwanten, die vinden dat niemand goed genoeg is voor zoonlief. Het is niet gemakkelijk om van je man te blijven houden en je huwelijk intact te houden met een kreng van een schoonmoeder die jouw leven binnenwandelt, maar het is wel werkbaar. Beeld jezelf in dat je een kei in diplomatische betrekkingen moet worden of een PR-experte, want zo staat de situatie er nu eenmaal voor.

Concreet:
  • Maak zijn familieleden nooit zwart bij hem. Geloof me, als ze vreselijk zijn, dan weet hij dat al lang!
  • Hij mag klagen over zijn familie, jij doet dat niet!
  • Stel hem nooit in een positie waarin hij tussen jou of zijn familie moet kiezen.
  • Moei je niet in (oude) familievetes of -kwesties.

Je hoeft geen beste vrienden met zijn familie te zijn, maar hou het beleefd, omdat je anders jouw man zal kwetsen en zijn familie er toch niet van zal wakker liggen. Het zal je huwelijk alleen maar ten goede komen.

Regel #8: Doe dingen die je niet wil doen

Getrouwd zijn heeft veel voordelen, maar het nadeel is dat je met iemand anders rekening moet houden. Je kan niet een single leven blijven leiden en hem er ook bij hebben. Soms zal je dingen moeten doen, die als single lady, niet eens bij je zouden opkomen. Je zal compromissen moeten sluiten over de mensen met wie je omgaat, waar je heen gaat, wat de pot schaft en wat je doet.

Als je niet ziek bent of er niet ziek van wordt, dan doe je je halve trouwboek een plezier en doe je ook wat hij graag wil. Een actiefilm op Netflix? Een voetbalwedstrijd volgen in plaats van naar die romantische film te zappen? Why not?!

Draag een jurkje en hakken op zaterdag. Natuurlijk weet ik ook dat dat huispak beter zit, maar hij kan toch beter naar jou kijken dan naar die griet die over straat paradeert, toch?!

Regel #9: SEKS: laat hem initiatief nemen

Of je dit nu leuk vindt of niet, jouw echtgenoot bepaalt hoe je leven er tussen de lakens uitziet. Go with the flow en volg zijn sex drive, dat is het beste advies dat ik je kan geven. Wanneer een man hard werkt, rekeningen betaalt, helpt met de kinderen, dan wil hij ook af en toe zijn pleziertjes hebben. Seks is fun voor hem, neem hem dat niet af! Neem slechts sporadisch het initiatief. Hij moet het gevoel blijven hebben dat hij op je moet jagen en dat hij je na al die jaren nog steeds niet helemaal veroverd heeft.  

Een vrijgezellenavond in een topless bar, blote plaatjes en likes op foto’s van schaars geklede godinnen op Instagram? Het kan onze trots krenken, maar lach er gewoon mee! Je kan altijd een uitspraak opdissen zoals: “Kijken mag, aankomen niet!”. Voor mannen is het louter entertainment en jij hoeft niet te begrijpen waarom ze er tijd en energie aan besteden. Een man begrijpt jouw obsessie voor handtassen en schoenen immers ook niet. Op een pornosite gluren is voor hem wat voor jouw window shoppen op de Meir in Antwerpen, de Louizalaan in Brussel of op ASOS en Zalando is.

Regel #10: Realiseer je dat je huwelijk OVER is als hij ook maar een keer vreemd gaat

Ik hoop dat het je nooit overkomt, maar helaas geloven Ellen en ik dat je huwelijk over is als hij ook maar een enkele scheve schaats rijdt. We hebben het dan over vreemdgaan en niet over flirten, laat dat duidelijk zijn. Een iets te intieme e-mail en chatsessies op sociale media staan niet noodzakelijk gelijk aan bedriegen. Al zouden ze je wel achterdochtig moeten maken. Waarom voelt hij überhaupt de nood om zijn hart bij een andere vrouw dan jij te luchten? Jij bent toch zijn maatje?! Klaar dit uit, maar wees niet naïef!

Realiseer je dat een man zijn ontrouw nooit zal toegeven. Vraag het hem één enkele keer en dan nooit meer. Ga zelf op onderzoek uit en verzamel bewijzen, die jouw vermoeden onderbouwen. Wanneer je 100% overtuigd bent dat er bedrog in het spel is, dringt een beslissing zich op.

Ga je uit elkaar of blijf je samen? Uiteraard kan je beslissen om in huwelijkstherapie te gaan en zou het kunnen dat hij je nooit meer bedriegt. Het probleem is dat je dit helaas niet kan weten. En daar knelt nu net het schoentje. Het vertrouwen dat je in hem stelde, heeft een deuk gekregen en zal nooit meer volledig hersteld worden.

Nadat je over de eerste schok heen bent, zal jij trouwens ook nooit meer dezelfde persoon zijn. Je zelfvertrouwen heeft een flinke knauw gekregen en je zal je nooit meer zoals tevoren aan hem open stellen. Jouw rots in de branding, vertoont barsten en daarom geloven we niet dat je na een affaire of een seksuele flirt nog OPRECHT gelukkig kan zijn met je echtgenoot.

Toch geloven wij, meer dan ooit in echte liefde. Van veel vrouwen horen we dat onze regels hen daadwerkelijk geholpen hebben om problemen te voorkomen.

Wij wensen jou een heerlijke huwelijksdag en een magisch leven met jullie tweetjes.- Ellen & Sherrie

Het koppel in dit artikel zijn geen modellen, maar ook in het echte leven onafscheidelijk. De huwelijksreportage van Antonia en Stanko verscheen zelfs op onze site en kan je via deze link bekijken.

Fotografie: Momentum Weddings. Fotograaf Mateo contacteren, kan je op Instagram @momentumwedding of via Momentum Weddings op Facebook. Telefonisch contact opnemen kan op +387 63 134 661.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.