Trouwfoto’s: daar kan iedereen een paar tips voor gebruiken, toch?! Voor sommige trouwers is het idee van ‘verplicht’ op de foto gaan zo erg dat ze met tegenzin hun trouwfoto’s gaan maken of zelfs helemaal geen foto shoot willen inplannen. Hoog tijd om de hulp in te roepen van een topfotograaf die er met haar tips, voor zorgt dat zelfs de meest cameraschuwe bruid of bruidegom met een grote glimlach ontspant voor de camera!

Dé experte aan het woord: Topfotograaf Paulina Sliwka

Paulina staat in de top drie van de beste wedding photographers van Nederland, en dat is geen wonder. Haar foto’s zijn prachtig en zien er heel natuurlijk uit. Er spat geluk, emotie en passie vanaf. Paulina’s roots liggen in Polen en het is de liefde die haar naar Nederland bracht. Wil je haar graag boeken voor je trouwdag? Dan kan dat zowel in België, Nederland, maar je kan haar ook boeken voor je elopement of destination wedding. Wij werkten zelf al verschillende keren samen met Paulina en zijn het volledig eens met de bruidsparen die haar bestempelen als ‘professioneel’, ‘superlief’ en ‘razend enthousiast’.

Het was dan ook met veel plezier dat we haar interviewden en haar 10 tips voor de meest unieke trouwfoto’s ontfutselden. In dit artikel zal je heel wat ideetjes, inspiratie en tips vinden die je zullen helpen om onvergetelijke en unieke trouwfoto’s te maken.

1. De trouwfoto’s moeten passen bij jouw persoonlijkheid

Het is belangrijk dat wanneer je trouwfoto’s gaat nemen ze passen bij jouw persoonlijkheid, jouw karakter en de relatie tussen jou en je partner reflecteren. Vertel je fotograaf daarom altijd welk type persoon je bent, wat jullie leuk vinden om samen te doen en welke foto’s jullie het mooist vinden. Zijn ze eerder gek, delicaat, statig of dromerig? Hoe meer omschrijvingen jij je fotograaf geeft, hoe gemakkelijker je zijn/ haar werk maakt.

Als ik bijvoorbeeld zelf mijn voorkeur zou moeten geven, dan zou ik de voor mij ideale trouwfoto’s als volgt omschrijven: ik hou van niet-geposeerde, grappige foto’s waar het gelach en geluk van afspat, maar ik zou ook graag een paar sexy en intieme foto’s in mijn trouwalbum zien.  

2. Durf je emoties de vrije loop laten wanneer je trouwfoto’s gaat maken

Alles begint met de juiste emoties en volgens mij is het belangrijk dat je je emoties toont op je trouwdag. Of dat nu tijdens de huwelijksceremonie- of het verlaten ervan-, tijdens de groepsfoto met familie of vrienden of op het dansfeest is,… toon jezelf hoe je bent en zet ook je gasten aan om hun emoties te tonen. Ik raad bruidsparen altijd aan om iemand aan te spreken om de huwelijksgasten op te zwepen. Kreten van geluk, gezang of buldergelach… iemand moet het voortouw nemen om voor de juiste ambiance te zorgen. 🙂

Wanneer je de ceremonieruimte verlaat, toon dan je geluk door je handen of je trouwboeket in de lucht te steken, show jullie trouwringen, knuffel de andere gasten,… deze foto’s van puur geluk zullen prachtig zijn.

3. Hou rekening met zonsondergang en lichtinval op je trouwdag

Wist je dat de mooiste en meest originele foto’s van bruidsparen meestal niet tijdens de geplande fotosessie genomen worden? Daarom is het de moeite waard om nog een tweede, korte fotomoment in te lassen op jullie trouwdag. Er zijn twee momenten op een dag die ik daarvoor het meest geschikt vind: ofwel vlak voor zonsondergang, wanneer de zon ons een warme oranje gloed geeft. Ofwel, vlak voordat het donker wordt en de lichtjes buiten aangestoken worden. Er hangt dan zo’n magische sfeer.  

4. Ontkurk de champagne op je trouwfoto’s

Als je de fles champagne op voorhand goed schudt, dan kan de fotograaf ook de splash mooi op beeld vastleggen. Je kan dit moment integreren tijdens het klaarmaken van de bruidegom met zijn vrienden, de groepsfoto’s of tijdens jullie fotosessie als kersvers paar.

5. Grappige groepsfoto met de andere huwelijksgasten

Maak van de groepsfoto een leuk gegeven voor iedereen en zie het niet als het verplichte, saaie nummertje waarbij iedereen netjes op een rij achter elkaar staat.

Probeer wat coole poses uit, loop met z’n allen naar de camera toe, dans, neem mekaar stevig vast, gooi de bruidegom en/ of bruidegom in de lucht- én vang hen nadien zeker op!-, spring op hetzelfde moment allemaal op, geef een beetje van jullie zelf bloot en zet jullie beste beentje- letterlijk- voor, show je trouwring en verzamel je bruidsmeisjes rond je, … er zijn zoveel mogelijkheden om spontane trouwfoto’s te maken.

Zie jij het graag wat extravaganter? Ontkurk een paar champagneflessen( puntje 4 hierboven) of voorzie colour smoke als special effect.

6. Sparkling trend

Toegegeven niet iedereen zal een vuurwerk- of lasershow kunnen bekostigen op zijn/ haar trouwdag, maar wist je dat je met een paar pakjes sterretjes hetzelfde effect krijgt? Bovendien is het ook een bijzonder moment voor je gasten en zullen ze dit moment als highlight van je bruiloft onthouden.

Extra tip: als de gasten een letter V of een tunnel vormen, krijg je het mooiste resultaat. Spreek wel goed af dat iedereen pas wanneer de letter V gevormd is de sterretjes aansteekt. Vraag de luidste van de groep om voor ambiance te zorgen, door te juichen of te zingen.

7. Boudoir shoot voor je hubby

Ik hou van dit type shoots en geloof me, je hoeft je er echt niet ongemakkelijk bij te voelen, al begrijp ik wel dat je je niet voor iedereen zomaar wil blootgeven. Ik garandeer je dat je dit als bruid ook op een heel ontspannen manier zal beleven. Ik zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de bruid op haar gemak is en dat ze zich heel vrouwelijk en mooi voelt. Het resultaat zal een heel mooi cadeau voor hem zijn… én ook voor jou natuurlijk. Het enige wat we nodig hebben is een aparte kamer waar we niet gestoord worden en wat extra tijd tijdens het klaarmaken.

Weet jij niet wat een boudoir shoot is? Lees dan zeker het artikel onder de link.

8. Het zit allemaal in de details

Elke fotograaf zal bij het fotograferen van een huwelijk extra aandacht aan details en detailfoto’s besteden. Licht hem of haar daarom op voorhand in over de details die je zeker op beeld wil hebben.

Denk hierbij aan bijzonderheden op de feestlocatie, je trouwjurk, het trouwpak, de huwelijksuitnodigingen, de parfums die jullie zullen dragen, de trouwauto, de lekkere gerechten die geserveerd worden, de tafeldecoratie, …

Insider tip: deze trouwfoto’s worden nog interessanter wanneer iemand een van deze details vastheeft.

9. Het middaguur is niet het juiste moment voor belangrijke foto’s

… tenzij er op je trouwdag wolken aan de hemel staan, het regent of je in de wintermaanden trouwt. MAAR: Toch wil ik bruidsparen op het hart drukken om geen fotosessie te plannen tussen 11 en 13 uur. Op dat moment staat de zon te hoog aan de horizon en dit heeft een negatief effect op jullie trouwfoto’s. Niet alleen zullen ze flets zijn, de hoge zon zal ook schaduwen op jullie gezichten creëren.

Is er echt geen andere mogelijkheid? Zoek dan naar schaduwrijke plekjes, schuil onder een boom, trek een bos in of ga naar indoor fotolocaties. Open vlaktes zijn een absolute no go als je overbelichte trouwfoto’s wil vermijden.

10. De trouwauto

Neen, natuurlijk zijn foto’s waarbij je poseert vóór de trouwauto die opgesmukt is met een boeket helemaal uit de mode, maar foto’s waarbij het lijkt dat je toevallig in de wagen zit, zijn dat niet. Ze lijken zo weggerukt uit een publiciteitscampagne voor een of ander cosmeticamerk.

De auto kan de perfecte backdrop zijn voor de foto’s van de bruidegom die zich klaarmaakt. Je kan er zowel romantische als sexy trouwfoto’s in maken en misschien onderweg van de ceremonie naar de feestzaal op een mooie plek onderweg stoppen om plaatjes te schieten.

Huwelijksleverancier in de kijker

Paulina Sliwka Photography: www.paulinasliwka.com

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.