Oliver Rousteing’s reactie op de diefstal van zijn collectie, was net zo kleurrijk als de met rozen versierde kleding van Balmain tijdens Paris Fashion Week. Ondanks dat een deel van deze collectie gestolen werd terwijl de chauffeur ermee onderweg was vanaf de luchthaven Charles de Gaulle, was Rousteing even opgetogen en lyrisch als altijd. Hij strooide met bon mots zoals bruiloftsgasten met confetti strooien. Met zijn nieuwe vlechten en een opvallende Balmain-jas met grote schouders(“…om te overleven in de modewereld moet je brede schouders hebben!”, aldus de topontwerper), reageerde Rousteing optimistisch op wat voor de meeste modehuizen een rampscenario zou zijn geweest.

1. De Balmain fashion show gaat door… koste wat kost

Van uittel was geen sprake, integendeel! Olivier en zijn team werkten nog harder om de gestolen stuks opnieuw te maken. Een streep door de rekening was het zeker, maar voor Rousteing ook een les in samenhorigheid en collegialiteit. Hij eindigde zijn persbericht dan ook met een oprecht woord van dank aan zijn team: “Ik zal jullie indrukwekkende inspanningen nooit vergeten. Iedereen stroopte de mouwen op en jullie werkten nog harder dan anders om onze verliezen goed te maken. Jullie waren al uitgeput, maar vonden de kracht die nodig was om ervoor te zorgen dat een diefstal onze catwalk niet zou beïnvloeden. Nu, meer dan ooit, heb ik bewondering voor jullie talenten en ben ik oprecht dankbaar voor jullie geweldige spirit. Bedankt.”

Olivier bedankte ook vrienden en collega’s uit de modewereld die hem hulp aangeboden hadden. Tot slot was hij bijzonder lovend voor het werk van de Franse politie dat erin slaagde het gestolen busje op te sporen en een aantal dozen met kleding te recupereren.

Toen we hem vroegen hoe belangrijk deze collectie voor zijn carrière zou zijn, antwoordde de ontwerper als volgt:

“Dit is waar deze collectie om draait: als ik morgen sterf, dan wil ik alleen dat mensen onthouden dat ik ervoor heb gezorgd dat Balmain een Frans luxehuis is.” Op de vraag wat Franse luxe dan precies is, antwoordde de ontwerper dat we dat in de nieuwe collectie zouden ontdekken.

2. Rozen en kleuren spelen een hoofdrol op de catwalk

Rousteings modeshow begon met maatwerk, waaronder veel hoekige, goudgeknoopte blazers,-kenmerkend voor het modehuis-, en strak gesneden jurken met vrouwelijke accenten bij de heupen. In sommige opzichten weerspiegelden deze ontwerpen de couture-shows uit de jaren 1990 en 1950 van het huis. Verschillende modellen droegen kegelvormige tassen gevuld met boeketten van rozen. Kleur was ook alomtegenwoordig: felgroen, rood, lichtblauw, roze en geel en smolt mooi samen met de koningsblauwe backdrop De spitse schoenen waren opzettelijk qua kleur niet bij elkaar passend Kortom, we zagen heel wat opvallende looks.

De kleurrijke reeks zette zich voort met een groene blazer over een roze ruchesrok tot halverwege het dijbeen in onregelmatig geplooide roze zijde die in lagen kwam. We zagen ook strapless designs, afgezet met ruches in perzikkleur of bedekt met blauw gecombineerd met een kronkelig, verstrengeld lijfje met metalen takken en rozen in emaille.

Rousteing citeerde de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein: “Roos is een roos is een roos is een roos.” “A rose is a rose is a rose” is een van haar meest bekende quotes en wordt vaak geïnterpreteerd als een metafoor voor “het is wat het is”. We vermoeden dat dit statement Rousteing en het team de kracht gegeven heeft om de draad opnieuw op te pikken na de diefstal en tegelijkertijd was het een verwijzing naar de vele gebruikte rozen in de collectie.

Zo presenteerde Rousteing een lange, rode zijden jurk-bij de navel in een roos geknoopt-, en ook een lakleren jas waarop tientallen rozen bloeiden. De rozen piepeten uit verschillende halslijnen tevoorschijn en verschenen in prints die waren afgeleid van een herwerkt ontwerp van een Pierre Balmain-sjaal. Ze bloeiden als 3D-prints op een rode, rubberen jas en rok. Ze ontsproten aan het einde van de modeshow in ingewikkelde silhouetten. Gelukkig zat dit deel van de collectie niet in die gestolen bestelwagen, want ze waren vooral tijdrovend geweets om opnieuw te produceren.

3. Franse luxe is veelzijdig

Al deze manueel vervaardigde rozen leken Rousteings intentie te weerspiegelen om zijn uitdrukking van “Frans luxe” in vele overdreven variëteiten van dameskleding weer te geven; chic, gamine, bourgeois, aristocratisch, street, boho, rive droite én rive gauche. “Deze rozen hebben ook doornen.“, aldus de artistiek directeur van het modehuis. “De Balmain-roos kan niet alleen maar een romantische roos zijn. Er komt ook kracht en sterkte aan te pas. Voor mij gaat het over liefde, over kleuren, geluk en vreugde. Maar het gaat ook over kwelling en pijn! Toch vind ik niet dat je een zwarte collectie moet maken, enkel en alleen omdat je gekweld wordt.”

Balmain fashion show in Parijs.
Balmain fashion show in Parijs

Op een zeer toepasselijke Björk-soundtrack presenteerde Rousteing een verheven Balmain-collectie: het was pittig, humoristisch en emotioneel, een representatie van vele uitingen, emotionele stemmingen en toch ook een beetje sociale sensatie, niet in het minst dankzij de aanwezigheid van Cher en Sex and the city-actrice Kim Catrall. De celebrities die zowel op als naast de catwalk furore maken, het lijkt een ingeburgerd en noodzakelijke marketingstunt te zijn.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.