Het huwelijk is een opnieuw een feest geworden, waarbij niet alleen familie, maar ook vrienden en collega’s nauwer betrokken worden. En laat dat nu ook de verklaring voor de toenemende populariteit van de Bachelorette party. De tijd dat er met een wilde nacht- én een scheef gereden schaats-, werd afscheid genomen van het vrijgezellenbestaan, ligt mijlenver achter ons. Het aangestelde feestcomité organiseert tegenwoordig niet alleen uitstapjes die langer dan een avond duren, maar ontwikkelt ook een customized aanbod op maat van de toekomstige bruid en bruidegom.

De eerste bachelorparty…

Voor de eerste vrijgezellenfeestjes worden we terug naar het oude Griekenland gekatapulteerd. Het was in de vijfde eeuw voor Christus dat de Spartaanse man aan de vooravond van zijn huwelijk ‘eeuwige loyaliteit’ aan zijn vrienden beloofde. Op zijn laatste avond als ‘vrij man’ vloeide de wijn rijkelijk en werd de ene na de andere toast uitgebracht.

What’s in a name?

De term ‘bachelor’ zou pas een millennium later zijn intrede in de Engelse taal doen, dankzij The Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer. In dit boek beschrijft de auteur in de vijftiende eeuw een ongehuwde man voor het eerst als een bachelor.

De seksuele revolutie van de bachelorette

Bruidjes moesten tot de jaren ‘60 wachten om afscheid te mogen nemen van het vrijgezellenbestaan. Niet toevallig een periode die de seksuele revolutie van vrouwen ontketende en gepaard ging met een verhoging van vrouwelijke collega’s op de werkvloer. Met de introductie van de bridal showers eisten vrouwen misschien wel hun deel van de koek op, maar in vergelijking met hun toekomstige echtgenoten, bleef het opzet van hun afscheidsfeest heel braaf en bestond het doorgaans uit een lunch of traditionele koffieklets.

Photo by Kaitlin Jean Photography

Het was pas in 1981 dat de term ‘bachelorette party’ zwart op wit geprint in een artikel The New York Times verscheen. Het artikel maakte gewag van een notoir feestje, georganiseerd door de besties van de toekomstige echtgenote van Gouverneur Hugh Carey. Place to be was de ultrahippe ‘21 Club’.

Millennial Bachelor/-ette parties

Komt het door populaire Amerikaanse films zoals The Hangover, Bachelorette, Bride Wars, Crazy Rich Asians, 27 Dresses,…? Of zit de invloed van sociale media er voor  iets tussen? Feit is dat er steeds op een meer exuberante manier van het vrijgezellenbestaan wordt afscheid genomen. Big, bigger, biggest lijkt wel het credo van de trouwlustige millennials.

Een bachelorette party biedt de mogelijkheid om een activiteit op poten te zetten waar je in normale omstandigheden niet aan toe zou zijn. Natuurlijk was het leuk om de beentjes los te zwaaien in een club met een trits vriendinnen achter je aan, maar de afgelopen jaren waren het vooral de originele concepten die aan populariteit wonnen. Onze redactrices bedachten een aantal coronaproof activiteiten:

Bachelorette bucket list:

 • Een originele fotoshoot met de vriendinnen in het bos, op het strand, in de stad,… ,
 • Cityhoppen in een- dichtbij huis-, leuke Europese stad,
 • Glamping- ja, met douche en echt bed-,
 • Een lingerieparty waarbij alle setjes voor een stomende nacht uitgebreid gekeurd- en misschien ook geprobeerd?-, worden,
 • Een workshop visagie ( tip: test dan ook onmiddellijk die lashes en contourtechnieken uit),
 • Een kookworkshop, want de liefde van je partner blijft door de maag gaan.

Celebrity bachelorette bashes

Mag het voor jou allemaal nóg iets extravaganter, exotischer en verder van huis? Doen dan inspiratie op bij deze celebrities en treedt misschien binnenkort in de voetsporen van:

 • Chrissy Teigen: De Amerikaanse TV-persoonlijkheid nam op een ontspannen én gezonde manier afscheid van haar vrijgezelle status. Vlak voor haar huwelijk met zanger John Legend, trok ze met haar ‘tribe’ naar Mexico. Zon, zee, strand… smoothie in de hand!
 • Jessica Simpson: De zangeres en haar toekomstige halve trouwboek besloten geen risico’s te nemen en mogelijk scheve schaatsen- naar aanleiding van overmatig drankgebruik-, hé-le-maal uit te sluiten. Ze kozen samen een supertrendy, rooftop restaurant in Los Angeles uit en lanceerden met de combi ‘bachelor- bachelorette party’ een nieuwe trend in Hollywood.
 • Nicky Hilton: Jetsetter Nicky Hilton- en zus Paris in haar kielzog-, zetten koers naar Miami waar ze feestten in het ecologische 1 Hotel. Het strand in South Beach Miami, kan je op zijn minst een aangenaam extraatje noemen.
 • Ciara: De zangeres scharrelde haar vrienden op om de bloemetjes buiten te zetten in het weergaloze Las Vegas. What happens in Vegas, stays in Vegas!!!

Een henparty organiseren

Een vrijgezellenfeestje kan leuker zijn dan de bruiloft zelf, omdat alles er in een meer gelaten sfeer aan toegaat. Toch horen we op de redactie ook horrorverhalen binnen lopen over stukgelopen vriendschappen, omdat niet iedereen binnen ‘Team Bride’ op dezelfde golflengte zit. Daarom een paar gouden regeltjes, die je zeker in je achterhoofd dient te houden als je- samen met anderen-, een vrijgezellenfeest plant:

 • De bruid staat centraal: Het gaat niet om jouw smaak, jouw interesses, jouw lievelingskleur of jouw vriendenkring. Bij elke beslissing die je neemt, hou je de persoonlijkheid van de bruid in je achterhoofd. Kan je dat niet en weet jij het altijd beter? Blijkt dat je toch niet zo een stevige vriendschapsband met de bruid hebt? Begin er dan niet aan en laat de eer aan anderen over.
 • Geld kan een issue zijn én tot ongemakkelijke situaties leiden. Traditioneel gezien dient de bruid geen cent te betalen op haar eigen vrijgezellendag/ – avond/ – weekend en wordt ze ‘vrij’ gehouden door het feestcomité. Het risico dat hierin bestaat, is dat met de stijging van de kosten, ook de ergernissen en frustraties exponentieel toenemen. De vriendschap die oorspronkelijk gevierd moest worden, wordt hiermee danig op de proef gesteld. Spreek dus twee dingen vanaf het prille begin af: de datum waarop het hele gebeuren plaatsvindt en het budget dat vrijgemaakt kan worden. Wijk hier voor geen millimeter vanaf en dan komt alles netjes op zijn pootjes terecht. En tot slot: geniet van elkaar en vier de vriendschap!

Psst, wil je de bruid een grote dienst bewijzen? Help haar herinneren aan de samenstelling van een noodtas. Wat er precies in die tas moet zitten, lees je in dit artikel.

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.