Of hoe de bruidsjurk van prinses Diana opnieuw the talk of the day is…

Het lijkt wel of iedereen naar ‘The Crown’ kijkt om de herinnering aan fashion icoon en Queen of hearts prinses Diana levendig te houden. In 1981 klopte de toenmalige Lady Diana aan bij het ontwerpersduo Elizabeth en David Emanuel met de vraag om haar bruidsjurk te ontwerpen. Een toekomstige koningin van de belangrijkste jurk uit haar leven voorzien? Het zou een cruciaal moment in de carrières van de jonge ontwerpers betekenen. Miljoenen mensen volgden de huwelijksplechtigheid van Charles en Diana en de trouwjurk van elke prinses zou decennialang met dé royal dress vergeleken worden. Dankzij het vierde seizoen van ‘The Crown’ is niet alleen wijlen prinses Diana opnieuw razend populair, ook haar bruidsjurk wordt vlijtig op sociale media gedeeld. Wij nemen je mee naar de kledingateliers achter de schermen van de Netflix-hitserie en hadden bovendien een gesprek met bruidsmodeontwerper en tv-presentator David Emmanuel.

1. De trouwjurk

Amy Roberts, is het hoofd kostuumontwerper van ‘The Crown’. Het is haar taak om elke outfit van de royals te kopiëren. Het is geen eenvoudige klus om stoffen die in de eighties populair waren op de kop te tikken, maar soms doet het geluk een duit in het zakje en tikt het kleermakersteam in  kringloopwinkels een kledingstuk op de kop. Voor de bruidsjurk van Diana is dat uiteraard een heel ander verhaal. De originele jurk die Diana droeg, staat immers permanent tentoongesteld op Althorp, het landgoed waar ze opgroeide en waar haar broer Charles nu als burggraaf de plak zwaait.

De trouwjurk moest zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt worden en gelukkig stonden de kostuumontwerpers er niet alleen voor, want veel van de mensen die betrokken waren bij echte jurk hebben een handje geholpen. Ontwerper David Emmanuel heeft meegewerkt aan het ontwerpproces en het kant voor de replica bruidsjurk werd aangeleverd door de zoon van de originele fabrikant uit Nottingham. In totaal duurde het hele designproces vier maanden waarvan er 600 uur besteed werden aan de productie van de jurk. Kenmerkend voor een trouwjurk uit die tijd, zijn de enorme pofmouwen en de meterslange sleep. En laat dat nu net een trend zijn die helemaal terug van weggeweest is. De heersende trends van 2020, lees je hier.

Photo by Netflix
Photo by Netflix

2. Behind the scenes

Uiteindelijk is iedereen het roerend over eens: Amy Roberts klaarde de klus op fenomenale wijze. In de video hieronder doet ze een boekje open over het designproces en blijkt dat er achter elke outfit uit het nieuwe seizoen een verhaal schuilt. Diana-fans genieten vooral van de fitting van actrice Emma Corrin die in de rol van Lady Di kroop en de memorabele trouwjurk mocht dragen.

Courtesy of Netflix

3. Ontwerper David Emmanuel over de échte jurk

Onze reporter Sandra ontmoette ontwerper David Emmanuel op een belangrijke bruidsmodebeurs in Barcelona. En hoe kon het ook anders, er werden volop elegante hoeden en prachtige tiara’s en kroontjes gepast.

Onze reporter Sandra met David Emmanuel in Barcelona.

Toen het gesprek op de overleden prinses Diana en haar trouwjurk kwam, herinnerde David zich vooral de ongerustheid over de gekreukelde stof van de bruidsjurk toen Diana aan St. Paul’s Cathedral uit de koets stapte.

David Emmanuel legt nog snel de sluier van Lady Di goed.

Het ontwerpersduo had van te voren uitgedokterd hoe ze de sleep moesten plooien om ze ongehavend en kreukvrij te houden, maar  dit bleek een onmogelijke opgave, omdat de ruimte in de koets beperkt was en Diana’s vaders een uit de kluiten gewassen man was. Toen Diana uitstapte, fluisterde Elisabeth David toe: “Oh my god, hij is  helemaal gekreukt!” De wereld keek toe hoe Diana de kreuken uit haar jurk streek en dankzij de excellente zijde die gebruikt was, viel het resultaat uiteindelijk heel goed mee.

“Het hele productieproces van de bruidsjurk was een uitdaging, niet alleen omdat we het ontwerp angstvallig geheim moesten houden, maar in het bijzonder omdat prinses Diana bij elke pasbeurt dunner was. Het lijfje van de jurk hebben we maar liefst vijf keer ingenomen.

Kijkers van The Crown weten ondertussen dat het schommelende gewicht van Diana niet te wijten was aan de zenuwen die elk bruidje vlak voor haar huwelijk voelt. Diana was helemaal niet zeker van Charles’ oprechte liefde en het heeft een haar gescheeld of de onfortuinlijke prinses gelastte het huwelijk af. Het was haar zus Lady Sarah die haar met de volgende legendarische woorden overhaalde: “Je kop staat op elke kop en theedoek van het Verenigd Koninkrijk gerpint. Het is te laat om je nu nog terug te trekken. En ondertussen weten we allemaal hoe dit sprookjeshuwelijk afliep…

Let's Talk

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.